Czy folia aluminiowa to dobry sposób na przechowywanie żywności

Większość z nas robi zakupy przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej zdarza się, że wychodząc do  sklepu, chcemy kupić więcej produktów za jednym razem, tak aby przez kolejne kilka dni nie musieć się tym przejmować. Jest to dobre i praktyczne rozwiązanie. Warto jednak pamiętać o prawidłowym przechowywaniu zakupionej żywności, tak aby produkty pozostawały świeże jak najdłużej. Jak o to zadbać? Czy folia aluminiowa może być w tym pomocna?

Owoce i warzywa – skuteczne sposoby na przechowywanie

Takie produkty, jak owoce, czy warzywa w głównej mierze powinny być umieszczone w lodówce, ze względu na sprzyjające warunki (niska temperatura i wysoka wilgotność).

Pamiętajmy o tym, aby nie przechowywać warzyw i owoców wydzielających etylen (jabłka, pomidory, papryka, melony etc.) z sałatą, czy ogórkami, które w ich towarzystwie będą znacznie szybciej żółkły. Do przechowywania produktów o kwaśnym odczynniku (np. jabłka) warto użyć przezroczystej folii spożywczej, która nie tylko uchroni owoc przed zepsuciem, ale również zapobiegnie namnażaniu się meszek, a te potrafią być naprawdę uciążliwe. Pamiętaj, że folia aluminiowa nie powinna być używana z żywnością o kwaśnym odczynniku!

Z pewnością warto nadmienić, że prawie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia, a w odpowiednio niskiej temperaturze mogą spędzić bez większego problemu nawet kilka lat! Innymi sposobami, które można wykorzystać, aby zapobiegać ich psuciu, są:

  • pasteryzowanie,
  • przygotowywanie przetworów.

Takie rozwiązania sprawdzą się najlepiej, jeżeli posiadasz znaczną nadwyżkę danych owoców i warzyw i chcesz zapobiec ich zmarnowaniu.

Folia aluminiowa do przechowywania żywności. W jakich sytuacjach może się sprawdzić?

Folia aluminiowa w gwiazdki https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne sprawdzi się bardzo dobrze podczas wielu codziennych czynności, które wykonuje się w kuchni. Nada się świetnie do podgrzewania produktów (z wyjątkiem podgrzewania w kuchence mikrofalowej) oraz przechowywania żywności, zapobiegając również jej wysychaniu.

Owijając produkty w folię aluminiową, utrudniamy także rozprzestrzenianie się zapachów, które mogą być dość uciążliwe. Dlaczego? Chyba nikt nie lubi, kiedy ciasto śmietankowe ma posmak szynki, czy ryby. Dlatego też warto zadbać o odpowiednie zabezpieczenie wszystkich produktów w lodówce, wydłużając tym samym ich termin przydatności do spożycia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here